Hoe start je met DevOps?

Hoe start je met DevOps?

Met de DevOps krijg je grip op het ontwikkelproces, kan je sneller releasen en automatisch testen.
Benieuwd hoeveel DevOps voor jouw organisatie kan betekenen?

Neem vrijblijvend contact op

DevOps is een nieuwe werkmethode waarbij developers ook meer taken doen in serverbeheer, maar wat houd dat precies in en wat zijn de voordelen voor jouw organisatie?

Deze werkmethode is de laatste jaren steeds populairder geworden en met de komst van nieuwe cloud technologieen zoals Docker en Kubernetes is het voor het bedrijfsleven ook toegankelijk geworden.

Waar voorheen het serverbeheer (Operations) gedaan werd door een ICT afdeling binnen een bedrijf en waar de developer alleen bezig was met code zijn deze taken samengevoegd in de DevOps methode. Dit geeft voor de developer meer vrijheid in de keuze welke techniek gebruikt wordt en sluit de software beter op de systemen aan.

Voor de organisatie betekend dit een verlaging van de arbeidskosten maar vooral software kan aanzienlijk sneller live gezet worden waardoor de terugverdientijd korter is.

Scrum

Bij Software ontwikkeling wordt vaak gekozen voor de scrum methode. Dit is een methode op basis van Agile waarbij teams in sprints werken van meestal 2 weken. In een scrum team heeft iedereen zijn eigen taak. Denk hierbij aan een scrum master die de voorgang van het project, een product owner die namens klanten of stakeholders bepaald waaraan de software moet voldoen, developers die de software ontwikkelen en software testers om de software (functioneel) te testen.

Continuous Integration

Een groot deel van de tests kunnen automatisch gedaan worden bij een code wijziging. Denk aan een REST API die op uitvoer gecontroleerd wordt of een browser test die een formulier invult en de meldingen controleert. Dit automatisch testen noemen we Continuous Integration.

Dit heeft als voordeel voor developers dat de kans op regressie aanzienlijk kleiner is wanneer er bij eerdere bugfixes een test is geschreven om het scenario te reproduceren. Ook wanneer een wijziging bij een bestaande functie een fout veroorzaakt zal de test niet slagen.

Continuous Delivery

Als alle stappen van idee tot en met testen zijn doorlopen en de software kan naar een productieomgeving  worden gezet. Deze release inclusief alle voorgaande stappen noemen we Continueus Delivery. Het releasen van de software kan op elk moment plaats vinden en gebeurt daarom vaak automatisch als alle tests geslaagd zijn.

Starten met DevOps

Door gebruik te maken van DevOps krijg je meer grip op de status van het project en kan software sneller online gezet worden doordat onderdelen geautomatiseerd getest worden.

Om te beginnen met DevOps is het verstandig eerst te beginnen met Agile door het schrijven van een goede User Story per te ontwikkelen onderdeel. Neem hier direct de test scenario’s mee en je kan aan de slag met het schrijven van tests als eerste stap naar DevOps.

Klaar om te starten met DevOps?

Benieuwd wat DevOps voor jouw organisatie kan betekenen? Maak een afspraak en samen maken we een plan van aanpak en krijg meer grip op je ontwikkelproces!