Snel en betaalbaar je ideeën testen met een MVP

Als ondernemer zie je continu kansen in de markt waarmee je je bedrijf kunt laten groeien. Er spoken ideeën door je hoofd: nieuwe webapplicaties of een aanvulling op een bestaand webplatform die echt het verschil maken. Innovatieve ideeën waarmee je je concurrentie voorblijft en je marktpositie versterkt. Misschien laat je je tegenhouden in het uitproberen van die ideeën, omdat je denkt dat dat lang duurt en veel tijd kost. Dat hoeft helemaal niet. Je kunt namelijk in razend tempo innoveren door klein te beginnen met een Minimum Viable Product (MVP).

Klein beginnen
Om jouw ideeën verder uit te werken en concreet te maken, heb je software engineering nodig. Maar je weet nog niet zeker of je idee levensvatbaar is, dus ga je er niet gelijk heel veel tijd en geld in steken. Daarom kijken we eerst naar de absolute kern van je idee, de essentie van de applicatie. Wat moet er minimaal mogelijk zijn? Wat voegt het toe en welk probleem lost het op? Met het antwoord op die vragen kom je erachter welke onderdelen absoluut noodzakelijk zijn om je idee te laten werken. Die onderdelen werken we dan als eerste uit in een MVP.

Met het MVP wordt je idee in de basis uitgewerkt en kun je testen of het in de praktijk werkt. Je mist ongetwijfeld nog functies, maar je idee is in relatief weinig tijd uitgewerkt tot een concreet product. Als het goed is, levert het ook al de eerste resultaten op.

Weinig risico, veel waarde
Het uitwerken van een MVP kost meestal zo’n 3 tot 4 maanden. Met het MVP kom je er vervolgens achter of je idee in praktijk werkt zoals je het bedacht hebt. Is dat niet zo, dan kun je onderzoeken waarom het concept niet werkt, het eventueel aanpassen en een andere variant uitproberen. Of de conclusie kan zijn dat het simpelweg niet werkt, dan kun je ervoor kiezen niet verder te investeren.

Met het MVP kom je er in weinig tijd en met een relatief kleine investering achter of het de moeite waard is om meer tijd en geld in het uitwerken van je idee te steken. Je houdt het risico klein, terwijl een MVP al veel waarde heeft.

Werkt het MVP? Doorontwikkelen!
Heeft het MVP zich in de echte wereld bewezen, dan is er vaak al vrij snel de behoefte om extra functionaliteit toe te voegen. Niet alleen de functionaliteiten die je in eerste instantie achterwege liet om snel tot een MVP te komen, maar ook zaken die je wilt toevoegen of wijzigen op basis van de eerste feedback die je gebruikers geven. Door steeds kleine stukken functionaliteit toe te voegen, krijg je langzaam maar zeker een steeds waardevoller product. Dit is de basis van agile werken.

Door agile te werken, is je applicatie sneller online. Het grootste voordeel van deze iteratieve werkmethode is dat er geen functies ontwikkeld worden die je niet gaat gebruiken. Je bespaart dus veel tijd en kosten. En je kunt je investering al direct terugverdienen door tijdens de ontwikkelfase al een werkend MVP in de markt te zetten. Tegelijkertijd zorg je er zo ook voor dat je concurrenten niet met je idee aan de haal gaan en eerder live gaan.

Om dit proces in goede banen te leiden, werken we bij Seleno met Kubernetes. Met deze tool kun je heel eenvoudig de voortgang van een project volgen en direct feedback leveren, nog voordat de eindgebruiker het product onder ogen krijgt.

Innovatief idee?
Dan denken we graag mee. Blijf niet te lang rondlopen met dat geweldige idee voor een webapplicatie of webplatform, maar breng het in de praktijk met een MVP! Met een kleine investering kom je er dan al snel achter of je idee werkt, zodat je je bedrijf kunt laten groeien en de concurrentie verder op achterstand kunt zetten.

Neem vrijblijvend contact met ons op om je plannen te bespreken. Of schrijf je in voor onze kennissessie om te ontdekken wat er allemaal komt kijken bij het realiseren van innovatieve software.

Geplaatst in Webdevelopment op 05 augustus 2019

Wil je meer informatie over Webdevelopment? Neem dan contact met ons op via onderstaand formulier.

Bericht succesvol verzonden, we reageren zo spoedig mogelijk.